prointerior

3/2023 s.12-19


Koskenrannan PÄIVÄKOTI AMANDA

Haapajunttilantie 13, 04600 Mäntsälä

Uudisrakennus n. 2000 brm2

168 lasta, n.30 henkilökuntaa

8 ryhmää + Luontoesiopetusryhmä / iltapäiväkerho

Tilaaja: Mäntsälän kunta

 

Yleistä

Projekti käynnistyi vuonna 2016 laajennuksena olemassa olevalle yksikerroksiselle päiväkodille, joka oli tarkoitus peruskorjata.

Muuttunen tarpeen mukaan ja vanhan rakennuksen kunnon sekä ajatellun kokonaisuuden toimivuuden puutteiden sekä tarvittavien kompromissien perusteella päätettiin muuttaa hanke uudisrakennukseksi. Uudisrakennukseen suunniteltiin aikaisempaa enemmän ryhmiä (8+luontoeskari/ip-kerho). Rakennuksesta suunniteltiin 2-kerroksinen tehokkaan tilankäytön lyhyiden etäisyyksien saavuttamiseksi sekä leikkipihan maksimoimiseksi. Rakennuksen hiukan suorakulmasta poikkeava kapeneva massa sovitettiin tontin haastaviin korkeusasemiin.

Leikkipihat sijaitsevat rakennuksen eteläpuolella. Tontin korkeusasemien vaihtelut asettivat haasteita pihojen järjestelylle ja esteettömyydelle. Leikkipihoilla on monipuolinen välineistö värikkäine turvapintoineen.

Pysäköintipaikat ja huoltotilat sijaitsevat rakennuksen pohjoispuolella erotettuna selkeästi saattoliikenteestä, lasten kulkuväylistä ja leikkipihoista.

Päiväkodin erikoisuutena on luontoeskari (luontopainotteinen esikouluryhmä), joka käyttää jo vanhan päiväkodin aikana toteutettua viereistä puistoa kotarakennelmineen. Esikoululaiset ovat osan päivästä puistossa oppimassa ja myös ruokailevat siellä sään salliessa.

Rakennuksen arkkitehtuuri ja massoittelu

Rakennuksen massa ja harjakatto muodostavat kompaktin yksinkertaisen kokonaisuuden. Pääsisäänkäynnin puoleinen päätyseinä on taitettu. Suorakulmasta poikkeava rungon kapeneva muoto antaa myös sinänsä yksinkertaiselle harjakatolle tavanomaisesta poikkeavan muodon. Katettu parveke/terassi on tehty sisään vedettynä rakennuksen runkoon ja se tarjoaa säältä suojatun ulkotilan lasten toiminnalle molemmissa kerroksissa. Parvekkeen portaikon kohdalla on 'viivakoodiverho', joka muodostuu värikkäistä alumiinisista pystysauvoista. Koristeaiheen lisäksi sen tarkoitus on suojata portaikkoa säältä.

Rakennuksen tiilipintojen ikkunat ovat pääosin neliön muotoisia ja niitä on sijoitettu vaihtelevan leikkisästi eri korkeuksille. Ikkunoita ja lasten sisäänkäyntejä on korostettu ja koodattu ryhmäkohtaisesti väreillä. Samat julkisivun värit toistuvat lasten ryhmien sisätiloissa ja kalusteissa.

Pääasiallinen ulkoverhousmateriaali on vaalea tiiliverhous. Ulkoseinät ovat tiililaattapintaisia betonisia sandwich-elementtejä. Vaaleat julkisivupinnat pienentävät rakennuksen visuaalista massaa. Pääsisäänkäynnin yhteyteen sekä parveke/terassi-syvennyksiin leikkipihan puolella on tehty tummemman sävyisiä pehmentäviä puuverhouksia.

1.kerroksessa sijaitsevat lasten ryhmätilojen lisäksi tekniset tilat, sosiaalitilat, keittiö, ruokailutila ja monitoimisali. Monitoimisali on kahden kerroksen korkuinen ja se voidaan avata ruokailutilaan siirtoseinän avulla. 2.kerroksessa sijaitsevat loput lasten ryhmätiloista sekä hallintotilat. Kerroksia yhdistää värikäs porrashuone ja hissi.

Pienryhmähuoneet ja lepohuoneet avautuvat avoimiin ryhmätiloihin lasiseinillä. Ryhmätiloista osa voidaan yhdistää suuremmiksi tiloiksi liikuteltavien seinien avulla.

Ryhmät - Värit - Grafiikka

Ryhmät on jaettu pareiksi, joilla on 5 yhteistä sisäänkäyntiä - nämä on värikoodattu auttamaan orientoitumista ja tunnistamista. Samaa ryhmäparien väriä käytetään pintojen, kiinteiden kalusteiden, pesutilojen jne. viimeistelyyn ryhmäpareittain. Tätä väriä käytetään myös jokaiselle ryhmälle räätälöidyssä ikkunapenkissä, joka näkyy myös korostuksena värillisenä kehyksenä ulkopuolella.

Voimakkaiden tehostevärien lisäksi on käytetty rauhoittavia vaaleita seinä- ja kattopintoja sekä tammiviiluaiheita ovissa ja kalusteissa.

Materiaalien toimitusvaikeudet rakentamisaikana johtivat materiaali- ja värivaihdoksiin kunnianhimoisen värikoodauksen toteuttamisessa, mutta urakoitsija, tilaaja ja suunnittelijat onnistuivat selättämään haasteet.

Jokaisella ryhmällä on oma 'maskotti'-eläin tai -kasvi, jota käytetään ryhmän nimenä ja se ilmenee grafiikkana lasiseinissä ja -väliovissa (esim. Hirvet ja hirven sorkan jäljet; Koivut ja koivun lehdet).

'Loru-puu' ja kädenjäljet (enten tenten teelikamenten…)

Pääsisäänkäynnissä on puun rungon siluetti ja jos katsoo ylöspäin, näkee ullakon ilmavaihtokonehuoneen haalausovet, jotka on kehystetty ja koristeltu laskemislorulla (enten tenten teelikamenten...) puun lehvästöä kuvailevien kädenjälkilehtien joukossa. Nämä kädenjäljet esiintyvät myös grafiikkana kaikissa yhteisissä tiloissa.

Kiinteät kalusteet ja sisämateriaalit

Kestävä ja lapsiryhmien värikoodeihin sovitettu Durat valittiin märkiin tiloihin, työtasoihin ja käsialtaisiin. Muutenkin kiinteät kalusteet ovat kestäviä laminaattipintaisia kalusteita, joissa on käytetty myös tammiviilua.

Ecophon-akustiikkakatot ja seinäpaneelit hillitsevät tehokkaasti melua. Melun vaimennuksessa on apua myös pehmeäpintaisista polyuretaanipinnoitteista lattioissa. Rakennuksessa on lattialämmitys, joka yhdessä lattiapinnoitteiden kanssa antaa lapsille miellyttävät olosuhteet.


Arkkitehtisuunnittelu, sisustussuunnittelu, grafiikka: P&R Arkkitehdit Oy

Pääurakoitsija: Rakennus K. Karhu Oy

Kiinteät kalusteet: Koraali Tuote Oy

Opasteet, teippaukset: Versaali Oy


kuvat: Mark Davies / Jonna Käppi - P&R Arkkitehdit